Arctic Installasjon AS

Slik gjør du hytta klar for sommeren 

Drømmer du om jacuzzi og utekjøkken på hytta? Her er noen tips og triks til hva du kan tenke på når du skal oppgradere uteplassen din. 

svaberg og sommerhytter ved havet

De fleste av oss drømmer om en hytte man kan nyte hele året. Uavhengig om du har en hytte i skjærgården, i landlige omgivelser eller på fjellet med utsikt over fjellheimen, er fellesnevneren den samme. Norske hytteeiere elsker rett og slett å sitte ute på terrassen, for å nyte utsikten og naturen.  

Les også: Drømmer du om en smart hytte? 

hytte terrasse med utsikt

Svaberg, fjellheimen eller landlig?

Hyttelivet gir på mange måter økt livskvalitet. Uteplassen er derfor et av områdene flest nordmenn investerer litt ekstra i, for å maksimere både nytte og komfort. For å få best mulig utbytte av hytta di, anbefaler vi at du tenker på noen spørsmål, for å kartlegge behovet ditt og utnytte det maksimale potensialet. 

Hva ønsker du å få ut av hytteopplevelsen? Hvordan er hytta plassert? I hvilken retning finnes utsikten og hvordan få mest mulig glede av den? Hva bruker du hytta mest til? Hvordan kan du øke komforten? Hva gir maksimal kosefaktor? Vil du ha litt mer luksusfølelse? 

For noen kan det for eksempel være nok med varmelamper og noen gode stoler for å ta inn over seg et vakkert landskap, for andre kan det bety å nyte utsikten fra boblebadet, med et glass bobler. Her er det bare å sette i gang å drømme.

dame i boblebad med utsikt

Jacuzzi på uteplassen

Bare tanken på et boblebad gjør at man får ro. Etter en lang fjelltur, båttur eller skitur er det lite som slår følelsen av å komme hjem til en hytte med ferdig oppvarmet jacuzzi. 

Viktig å tenke på før du installerer ditt nye boblebad 

Hvor skal man plassere den? Holder terrassen vekten av jacuzzien når den er fylt med vann? Kan man bruke en vanlig stikkontakt? Det er litt å tenke på før du installerer den på terrassen.  

Noe av det aller viktigste er at du har behov for en egen strømkurs og sikring til boblebadet, med en jordfeilbryter på kursen. Det holder ikke med en vanlig stikkontakt ute, både for sikkerhet og fordi badet trekker mye kapasitet. Boblebadet må installeres av en faglært elektriker, dette har vi lang erfaring med. 

Utnytt sesongen med et utekjøkken 

Når sola skinner og du nyter dagene på hytta, er det ikke så fristende å stå inne å lage mat. Med et utekjøkken kan man forlenge tiden utendørs, og lage mat i naturskjønne omgivelser. 

Utekjøkken har blitt mer og mer populært på norske hytter, og det beste er at man kan gjøre det så enkelt eller fancy som man selv ønsker.  

Et utekjøkken kan bestå av bare en grill og en benkeplate til matlaging, eller så kan man klinke til og lage et fullt utstyrt kjøkken, med vask, kjøleskap og strøm. Da kan du steke vafler, benytte en elektrisk grill, mikse drinker og smoothie eller koble til musikkanlegget for den gode sommerstemningen. 

Tips til hva du bør tenke på før du skaffer utekjøkken: 

  • Skal det være et enkelt eller et komplett kjøkken? 
  • Vil du ha tilkoblet vann og avløp, eller holder det med hageslangen eller et vaskefat til oppvasken? 
  • Ønsker du tilkoblet strøm for diverse elektriske apparater og elektrisk grill, eller trenger du bare en gass- eller kullgrill? 
  • Bør kanskje utekjøkkenet ha tak eller pergola over? I så fall, bør det kanskje ikke dekke hele området? 
  • Hvor skal det plasseres? På terrassen eller ønsker du å bygge ut området med fliser? 
utekjøkken et kjærestepar som griller hamburgere
utekjøkken grill

Hygge på terrassen med stemningsbelysning 

Stemningsbelysning på hytta gjør sommerkveldene ekstra koselige. Riktig belysning skaper en varm og innbydende atmosfære som gjør at du kan nyte lange sommerkvelder på terrassen, selv etter at solen har gått ned.  

Lyslenker, lanterner og solcellelamper er veldig populære valg for uteplassen. Heng lyslenker opp i trærne, langs rekkverket på terrassen, eller ned fra taket på en pergola. 

Myk opp uttrykket med behagelig og mykt lys fra lanterner. Solcellelamper er en miljøvennlig løsning som lades opp av sola i løpet av dagen, som finnes i mange forskjellige designvarianter. 

Når du velger utebelysning til hytta er det greit å tenke på både det estetiske og det funksjonelle. LED-lys er et godt valg fordi de bruker lite strøm og har lang levetid. I tillegg til lamper kan andre elektriske apparater som terrassevarmere bidra til kos på kjølige sommerkvelder.  

Les også: Slik skaper du magisk stemning på uteplassen 

uteplass med stemningsbelysning

Hvilke stikkontakter må man ha utendørs? 

Enten du har jacuzzi, utekjøkken, stemningsbelysning eller terrassevarmere på uteplassen må du uansett ha riktige stikkontakter, som tåler vær og vind.  

Alle utendørs stikkontakter må være jordet og ha IP-klassen IP44 eller høyere, som sikrer beskyttelse mot vannsprut fra alle kanter. IP-klassen eller IP-graden (Ingress Protection), forteller noe om stikkontaktens evne til å tåle vann, støv og lignende. Det anbefales i tillegg at stikkontaktene har en innebygd jordfeilbryter, for ekstra sikkerhet. 

Anbefalte IP-grader for utendørs bruk: 

  • IP44 er sprutsikker, men ikke helt vanntett. Den beskytter mot sprut og regn fra 180 graders vinkel, og har et vannledersystem som sørger for at vannet ikke kommer inn i de elektriske komponentene. Godkjent for utendørs bruk.  
  • IP67 er helt vanntett, men den ikke laget for å brukes under vann. Stikkontakter i denne klassen kan graves ned i jorden, og egner seg dermed svært godt for bruk utendørs. 

RS Sort IP44 stikkontakt ELKO

RS Sort IP44 stikkontakt fra ELKO ser bra ut på veggen, i tillegg til at den møter alle krav. Bilde: ELKO

Hvor høyt opp på veggen må en stikkontakt monteres utendørs? 

Når man installerer stikkontakt utendørs, er det anbefalt å montere den mellom 1-1,5 meter opp fra bakken. Dette er for å beskytte den mot ytre påkjenninger som vann, snø, jord og lignende.   

Snakk med oss om planene dine 

Med riktig planlegging og utførelse kan du sikre at deg at uteplassen på hytta både blir flott, funksjonell og ikke minst trygg. Husk å velge værbestandige materialer, plasser elektrisk materiell strategisk, og sørg for at en kvalifisert elektriker utfører installasjonene. Ta kontakt med oss i dag! 

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne de beste løsningene for deg og dine behov.